Πέλλετ και αειφορική διαχείριση περιβάλλοντος
Πέλλετ και αειφορική διαχείριση περιβάλλοντος

Πέλλετ και αειφορική διαχείριση περιβάλλοντος

Tα πέλλετ ξύλου παράγονται με περιβαλλοντική προσέγγιση και προσφέρουν πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη που συμβάλλουν στην πραγματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πρώτον, η παραγωγή πελλετ ξύλου συμβάλλει ενεργά στην αειφόρο διαχείριση των δασών, συμμετέχοντας σε μια υπεύθυνη βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα δάση της Ευρωπαικής ένωσης (Ε.Ε) αυξάνονταν συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1990, τα ευρωπαϊκά δάση αντιπροσώπευαν συνολικό ποσό 19,7 δισεκατομμυρίων m³. Το 2015, τα δάση ΕΕ έφθασαν τα 26 δισεκατομμύρια m³, πράγμα που σημαίνει ότι το δάσος αυξήθηκε κατά 34% το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Σύμφωνα με την Eurostat, τα δάση της ΕΕ κέρδισαν 322.800 εκτάρια ετησίως. Εν τω μεταξύ, το απόθεμα άνθρακα αυξάνεται επίσης. Κάθε χρόνο, τα δάση αποθηκεύουν 362,6 εκατομμύρια τόνους CO2. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δασών, διατηρώντας την αύξηση της αποθήκευσης άνθρακα, διατηρώντας τη νέα και δυναμική βιοποικιλότητα, αποτελεί κεντρική πρόκληση που υποστηρίζεται από την ανάπτυξη νέου οικολογικού προϊόντος όπως τα πέλλετ.

Τα πέλλετ μειώνουν δραστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Τα πέλλετ ξύλου είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, χλώριο, άζωτο και έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις  ιχνοστοιχείων σε σχέση με τα ορυκτά καυσιμα όπως είναι ο υδράργυρος, το αρσενικό, το βηρύλλιο, το κάδμιο και τον μόλυβδο.

Τα ορυκτά καύσιμα απελευθερώνουν μόρια του CO2 με μια μονόδρομη διαδικασία που προσθέτει αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και προωθεί την αλλαγή του κλίματος. Τα πέλλετ ξύλου καίγονται με ωφέλιμο τρόπο, που σημαίνει ότι εκπέμπουν μόνο σχεδόν την ίδια ποσότητα CO2 που είχε αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα, ενώ τα δέντρα αυξάνονταν. Έτσι, τα πέλλετ ξύλου αντισταθμίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμβάλλουν πολύτιμα στη διατήρηση του περιβάλλοντος.